Bert Rutten: succesvolle internationale carrière als ruiter en instructeur

Eigenwijze 17-jarige

De vader van Bert, Jo, werd in ‘86 uitgeroepen tot “Paardensportman van het Jaar” en in ‘76 en ‘84 werd hij gekroond als “Ruiter van het Jaar”. Gelukkig voor Bert viel bij familie Rutten de appel niet ver van de boom: ook hij bleek een dressuurtalent te zijn. Op 15-jarige leeftijd reed hij zijn eerste internationale wedstrijd op Neapolitano (v. Talisman). Op zijn zeventiende ging hij van school om professioneel in de paarden te gaan, iets waar zijn vader niet blij van werd. Maar het bleek de juiste beslissing: hij kan terugkijken op een succesvolle internationale carrière.

Bert werd in ’84 gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Los Angeles, waar hij samen met zijn vader naartoe reisde. Eenmaal aangekomen bleek Bert zijn paard echter kreupel. Zijn vader viel toen voor hem in met het pas zesjarige paard Ampère (v. J. Amagun) en behaalde de vierde plaats met het team. Een jaar na deze spelen (in ’85) besloten vader en zoon hun krachten te bundelen en een professioneel paardenbedrijf te starten. Dressuurstal Rutten was een feit.

Internationale loopbaan

Bert maakte tijdens zijn loopbaan meermalen deel uit van het Nederlandse team tijdens Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Hij bracht de KWPN-goedgekeurde hengsten Havidoff, Clavecimbel en Pagani succesvol uit in de sport. Met Parsival (v. Kristal), Olympic Garibaldi (v. Idool), Zirkoon (v. Nurprimus) en Robby (v. Doruto) maakte hij deel uit van verschillende EK en WK teams.

13 paarden op Grand Prix-niveau

Met Robby won hij teamzilver op het WK in Cedar Valley in ’86, de eerste teammedaille die Nederland won sinds de Olympische spelen van ’28 in Amsterdam.  In totaal bracht hij 13 door hem zelf opgeleide paarden uit op Grand Prix-niveau.

Einde wedstrijdcarrière

Een trailerongeluk op de terugreis van een concours in Goodwood maakte een einde aan de sportcarrière van de dekhengst Clavecimbel (Statuar x Apple King xx). Dit maakte eveneens een einde aan de wedstrijdcarrière van Bert zelf. Er was op dat moment geen opvolger en het lesgeven in binnen en buitenland nam zoveel tijd in beslag dat dit niet meer te combineren was met een actieve wedstrijddeelname.

Bert heeft meerdere hoge functies mogen vervullen in de paardenwereld. Zo werd hij in 2003 aangesteld als bondscoach van het Nederlandse team. Hij heeft deze taak met veel liefde vervuld. Vanaf 2016 mag Bert zich voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Dressuur noemen. Ook maakt hij deel uit van de selectiecommissie van de Limburgse Veulenveiling.

Daarnaast is Bert ook volop bezig met de fokkerij. Hij heeft sinds 2015 dan ook een KWPN-goedgekeurde hengst op stal staan, genaamd Habanna.